Gratis bellen onderling: klik op de link om uit te  proberen!Gratis bellen onderling: klik op de link om uit te proberen!

Klik hier om gratis te bellen

Gratis online krant voor de spaanse costa'sGratis online krant voor de spaanse costa's

Klik hier voor uw gratis online krant

Rie GroosetieRie GroosetieOver het boek Rie Groosetie

 

Rie Groosetie is een geromantiseerde biografie van Rie, een jonge, ondernemende vrouw uit een klein dorp aan de Zaan. Het verhaal begint in 1928 in India. Haar man, met wie zij hals over kop in het huwelijk is getreden na een teleurstelling in de liefde, wordt directeur van de Overzee Bank in Calcutta. Het hete klimaat, de armoede, maar ook het snobisme en de leegheid van de kolonialen, werken verstikkend op Rie. Ze vecht hier tegen met humor, originaliteit en spontaniteit. In de tien jaar die ze hier woont krijgt ze haar drie kinderen. De studie in Theosofie geeft haar gedurende deze periode veel steun.

In 1939 vertrekt de familie naar Nederlands Indië. De oorlog in Europa schokt de Indische gemeenschap hevig. De dreiging van Japan wordt steeds meer voelbaar. Rie richt het Vrouwen Auto Corps (VAC) op, met medewerking van de Legerleiding en General Motors, om de mobiliteit van het KNIL te waarborgen. Vrouwen krijgen les voor rijbewijs B en licht monteurswerk. Dit tot grote hilariteit van de mannen.

Het VAC valt uiteen na de invasie - Bandjir genoemd - door de Japanners. Haar man vlucht naar Bandoeng om de waardepapieren van de Overzee Bank te redden.

Rie blijft achter in Batavia met haar drie kinderen en een huis vol vluchtelingen uit de binnenlanden en start een gaarkeuken. Een dertien jaar jongere Zwitser wordt plotsklaps verliefd op haar. Rie vecht tegen haar gevoelens en een pijnlijke situatie is het gevolg. Door de Zwitserse nationaliteit van haar vriend blijft zij nog geruime tijd buiten de kampen. Uiteindelijk belandt ook zij met haar gezin in een gezinskamp, waarna een scheiding volgt van haar man en haar zoontjes. In de voormalige gevangenis in Batavia weet ze met haar dochtertje te overleven door haar positieve instelling. Hier geeft zij lessen in kunst, filosofie en cultuur.

Na de bevrijding is het gezin weer compleet. Een voor een vertrekken haar kinderen naar Holland, haar geliefde gaat naar Zwitserland en een boeiende briefwisseling volgt. Uiteindelijk ontstaat een driehoeksverhouding tussen Rie, haar man en haar geliefde.

Wordt Rie uiteindelijk gedwongen te kiezen?

 

Irmy wilde graag het bewogen leven van haar toenmalige 84 jarige tante opschrijven. Zij ontwikkelde interesse in theosofie en toen bleek dat haar tante al theosoof was vanaf haar jeugd leidde dit tot gesprekken met een filosofische diepgang. De titel van het boek is een afgeleide van de scheldnaam die haar tante had in het dorp waar zij als kind opgroeide: Rie Groosetie.

Boektitel: RIE GROOSETIE

Ondertitel: portret van een wereldvrouw

Historische roman

AUTEUR: Irmgard Mehrengs

ISBN: 9789051797381

BOEK BESTELLEN

 

Rie Groosetie